Ken je dat gevoel, dat je heerlijk naar buiten loopt om lekker van de frisse lucht te genieten, eens even diep adem haalt, en een flinke teug afval-lucht naar binnen haalt? Van die overvolle vuilnisbak die niet meer dicht kan om de hoek? Of die vuilniszak langs de straat, half open gescheurd, waarin alle soorten afval met elkaar gemengd zijn. Dit is niet alleen minder fijn voor de andere mensen in de omgeving, maar ook nog eens slecht voor het milieu. Je kan natuurlijk je afval naar andere containers brengen, of bedrijfsafval laten ophalen Zoetermeer – diensten inschakelen, maar als je je afval niet eerst scheidt, dan wordt het er niet echt beter op. Gelukkig is afval scheiden en recyclen heel makkelijk, vooral met deze tips!

Bij twijfel, Google!

Voordat je dus meteen bedrijfsafval laten ophalen Zoetermeer – achtige diensten belt, probeer eerst eens even een website als afvalscheidingwijzer.nl. Op deze en soortgelijke websites kan je een soort afval invoeren (bijvoorbeeld ‘chipszak’ of ‘melkpak’). De website vertelt je dan waar je dit soort afval het beste kan laten.

Combineer, combineer, combineer

Natuurlijk kan afval scheiden ook gewoon lastig zijn als het gaat om ruimte. Niet iedere keuken heeft plek voor meerdere aparte afvalbakken. Hierom heb je ook duo-afvalbakken. Dit zijn afvalbakken met verschillende compartimenten, zodat je het meeste van je afval kan scheiden, terwijl je afvalbak niet meer ruimte inneemt in je keuken dan hij al deed.

Check yourself (and others)

De volgende tip klinkt echt als een no-brainer, maar het helpt enorm: maak minder afval! Gebruik bijvoorbeeld broodtrommels in plaats van plastic zakjes als je je lunch wilt meenemen, en investeer eenmalig in een herbruikbare drinkfles. Al die plastic flesjes worden dan in ieder geval niet door jou gebruikt en weggegooid.

Winkelwijs

Afval scheiden begint eigenlijk al in de supermarkt. Nu zeg ik niet dat je met je duo-emmer langs de schappen moet om alles te verdelen. Maar je kan bij het boodschappen doen al bekijken of er verpakkingen zijn die onhandig worden of die je onnodig moet scheiden. Sommige boodschappen zijn bijvoorbeeld in karton én plastic verpakt. Ook zijn grootverpakkingen soms riskant, vaak gaan deze over de datum voordat ze helemaal gebruikt kunnen worden. Koop dus alleen groot in als je ook echt zoveel nodig hebt.

Met deze tips wordt het afval scheiden hopelijk net even iets makkelijker. Het voelt misschien alsof het niks teweeg brengt, maar niets is minder waar.

 

Geef een reactie